In de vorige blog over de camper schreven we dat we best tevreden zijn met onze bus, maar naar aanleiding van onze eerste gebruikservaringen wel een aantal modificaties in gedachten hebben. Daarnaast was de bus ook nog niet helemaal af. Daarover dit keer meer.
Nog meer isolatie
Ja nog meer isolatie. We ontdekten vlak voor vertrek dat we nogal wat condens hadden op de wielkasten (zo ongeveer het enige nog zichtbare metaal in de bus). Om dat tegen te gaan hebben we nu X-trem isolatie op de wielkasten aangebracht. X-trem is een buigbaar, licht materiaal dat geen vocht opneemt en een goede isolatie biedt. Dit materiaal wordt door veel zelfbouwers gebruikt. Ook de achterdeuren waren nog niet geïsoleerd. Hier hebben we een deel met X-trem gedaan een een deel met wol.
De rest van de bus hadden we gedaan met wol, waarom dan nu X-trem? Wol gaat prima tussen de wanden, maar op de wielkasten gaat dat lastig. En bij de achterdeuren wilden we voor een deel de isolatie dun houden om daarmee extra bergruimte in de deur te creëren, onder andere voor de wielblokken.
Kleine klusjes
Sommige klusjes waren heel klein, maar kunnen het leven toch een stuk aangenamer maken. Bijvoorbeeld een paar haakjes aan de achterzijde van de dinette om kleding op te hangen, een rekje in de keuken voor de tandenborstels en een grote haak achter in de bus om de elektriciteitskabel voor op de camping op te hangen. Deze zat er eerst gewoon ingepropt en altijd in de knoop. Ook hebben we de tafel iets verlaagd. Deze was wat te hoog en we zijn nou eenmaal niet zo groot :). En verder een bestekbak in de keuken; we hadden een grote bak met bestek, maar dan ben je altijd zo aan het zoeken.

Kast verbouwen… een iets grotere klus
Ook hebben we de hoge kast tussen de dinette en het bed aangepast. Op zich was met de kast niks mis, maar we wilden een wat groter toilet om langer vrij te kunnen staan. We hadden het toilet onder het bed staan, maar daar past geen grotere. Uiteindelijk zijn we op het idee gekomen om deze onderin de grote kast te zetten. Daarvoor moest echter wel de koelkast een verdieping omhoog en het kastje daarboven iets verkleind worden. Bijkomend voordeel is nu dat de koelkast wat toegankelijker is geworden. Gelukkig was het meeste geschroefd en niet al teveel gelijmd, maar al met al toch nog ruim een dag werk om voorzichtig te slopen en weer opnieuw op te bouwen.

Elektra aanpassen
Een klusje waarvan we dachten dat ’t niet zo groot was, maar uiteindelijk toch de grootste klus. We wilden dimmers plaatsen om een deel van de LED verlichting dimbaar te maken en de accu verplaatsen van de dinette naar onder het bed.
De LED’s geven goed licht. Goed om bij te werken…maar de LED’s boven het bed zijn toch wel erg fel als de kids ze ’s ochtends vroeg aanzetten…of aan-uit-aan-uit omdat ’t knopje zo leuk is als je dat net ontdekt hebt. Ook als we ’s avonds een filmpje kijken is ’t wel fijn als je de verlichting wat kunt dimmen.
De accu wilden we verplaatsen, omdat we dan beter toegankelijke bergruimte in de dinette beschikbaar zouden krijgen, ten koste van een klein beetje (slechter bereikbare) bergruimte onder het bed. Dit leek een kwestie van accu loskoppelen, kabel naar achteren verleggen en accu weer aansluiten… tot we bedachten dat ook de hoofdzekering en hoofdschakelaar mee moesten verhuizen en we nog een 12V-230V inverter wilden plaatsen om altijd 230V beschikbaar te hebben, en er daardoor ook nog een verdeelrail bij kwam. Toen bleek het nog een aardige puzzel om dat allemaal passend te krijgen in het kleine stukje ruimte tussen de wielkast en de hoge kast. Maar na lang puzzelen zit het er allemaal mooi in :-).
Dimbare LED-strip. Een deel van de elektra blijft in de dinette. De elektra is grotendeels verplaatst naar onder het bed. En met de accu ervoor past het allemaal precies.
Ook voor de kids
Met het lakken van de schuifdeurtjes (die nog in de grondverf stonden), hadden we meteen wat leuke modificaties voor de kids bedacht. Eén schuifdeur naast het bed hebben we voorzien van magneetverf. Zo kunnen de kinderen bij slecht weer lekker spelen met magneetletters en magneetdiertjes. Ook hebben we met krijtbordverf een krijtbord aan de buitenkant van de keuken gemaakt. Daar kunnen ze dus lekker tekenen bij goed weer.

Geen modificatie, maar ook handig
Naast de modificaties hebben we ook wat spullen toegevoegd, omgewisseld of juist achtergelaten. Zo hebben we autoladers aangeschaft voor de laptops, zodat we deze altijd op kunnen laden rechtstreeks vanaf de 12V. Ook hebben we nog wat extra jerrycans aangeschaft, zodat we extra watervoorraad kunnen meenemen onder ’t bed en daardoor langer vrij kunnen staan.
Weer op pad
Al met al zijn er flink wat modificaties uitgevoerd (en was ik helemaal in mijn element met het uitvoeren van alle klussen. Ja stiekem droom ik al over nog meer campers bouwen), maar uiteraard gaan we ook weer op pad.
Inmiddels staan we op het punt om te vertrekken. Dit keer gaan we richting Scandinavië. We zijn heel benieuwd of we al deze modificaties als een echte upgrade gaan ervaren.

Interessante blog, leeu om te lezen. Wij zijn ook net begonnen met een verbouwing van een Ducato-bus. Vraagje: voldoet de elektrische installatie aan de wensen? is de accu voldoende groot en hoeveel trek je uit het zonnepaneel?