Nadat we met lekker met de camper hadden overwinterd in Spanje en Portugal werd het hoog tijd om het hoge Noorden te verkennen. We reisden rustig via Duitsland, Denemarken en Zweden om ergens onder Trondheim met de camper Noorwegen binnen te rijden. Een ervaring om nooit te vergeten, wat een prachtig land! Wat mij betreft het mooiste land van Europa.

Camperroutes Noorwegen
Noorwegen is groot, heel groot, en het rijden gaat niet snel. Snelwegen zijn er nagenoeg niet. Op sommige routes mag je maximaal 90 km/u, maar vaker rij je gemiddeld 60 – 80 km/u. Je slingert door de bergen, rijdt door tunnels en neemt een veerpontje om geen kilometers om te moeten rijden langs een fjord. Langzaam rijden is overigens totaal geen straf; het rijden door Noorwegen met een camper is adembenemend! Na iedere bocht weer een ander prachtig uitzicht. Er hard doorheen rijden zou vreselijk zonde zijn.

Maar hou hier dus wel rekening mee wanneer je een route uitstippelt. De Lofoten zijn prachtig en de Noordkaap aantikken is leuk, maar je bent dus wel even onderweg. Tijdens onze rondreis met kinderen bijvoorbeeld niet haalbaar. Reis je met zijn tweeën of alleen, dan kun je natuurlijk flink wat kilometers meer per dag maken.
Wil je een camperroute door Noorwegen uitstippelen? Mijn tip zou zijn: wees flexibel. Naast het rijtempo heb je ook nog te maken met zeer wisselende weersomstandigheden in Noorwegen. Op een dag dat het veel regent (en die komen regelmatig voor) is het best lekker om een tijd lang in de camper rond te cruisen. Schijnt de zon eens flink lekker dan wil je wellicht juist langer buiten zijn. Wij hadden van tevoren een paar dingen opgeschreven die we graag wilden zien, maar geen specifieke route daarheen uitgestippeld. Ter plekke bekeken we steeds bekeken hoe ver we de volgende dag wilden rijden en zochten daar dan een mooie bestemming bij uit. De Park4Night app is daarbij heel handig.
Nasjonale turistveger – Nationale toeristische Routes Noorwegen
Aanraders om te rijden zijn de ‘Nasjonale turistveger’, ook wel de Norwegian Scenic Routes genoemd. Dit zijn 18 wegen verspreid over heel Noorwegen, met verschillende lengtes, waarbij architectuur, kunst en landschap zijn samengebracht. Het hele project heeft 20 jaar in beslag genomen om te voltooien, maar is absoluut geslaagd te noemen. Langs de routes zijn vele rustpunten, parkeerplaatsen en uitzichtpunten te vinden. Liefhebbers van fotografie kunnen er hun hart ophalen. Wij reden de Sognefjellet, Geiranger – Trollstigen en de Atlanterhavsvegen (Atlantische weg). Trollstigen vond ik absoluut het meest indrukwekkend, maar de andere routes waren zeer zeker ook de moeite waard. Bij een volgende camperreis door Noorwegen zal ik absoluut nog een paar van deze Scenic routes meepakken.

Met de camper door Noorwegen – het allemansrecht en wildkamperen
Je hoort het vaak genoeg, de term Allemansrecht. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Mag je zomaar overal met je camper in Noorwegen overnachten? Het allemansrecht betekent dat iedereen vrij toegang heeft tot de natuur en het recht heeft om natuurlijke producten te plukken en te eten, onafhankelijk van wie de eigenaar van het land is. Ook in de nacht.
Maar let op: Het is verboden om je in de vrije natuur met een motorvoertuig van de weg af te begeven. En het allemansrecht geldt niet in natuurreservaten en andere beschermde natuurgebieden.
Het allemansrecht is in principe ook niet ingesteld voor de camperaar, maar voor wandelaars en fietsers met een tentje. Toch mag je in Noorwegen met de camper wildkamperen, tenzij er plaatselijke verboden gelden. In Noorwegen mag je maximaal drie nachten op één plek wildkamperen, maar niet binnen een straal van honderd meter rond een woonhuis.
Het allemansrecht is gebaseerd op respect voor de natuur, dus gedraag je daar ook naar. En toon uiteraard ook respect naar boeren en eigenaren van land, andere gebruikers, het milieu en de privacy van de bewoners in de omgeving. Er verschijnen al steeds meer verbodsborden om te kamperen. Hoe minder overlast we veroorzaken hoe langer we hopelijk van het allemansrecht gebruik kunnen blijven maken.
Wij vonden wildkamperen in Noorwegen in ieder geval geweldig. De talloze plekken met grandioze uitzichten zijn fantastisch om te overnachten. Wel zijn de plekken vaak dichtbij de weg. In Zweden kun je het bos inrijden en echt in de middle of nowhere een plekje uitzoeken. In Noorwegen gaat dat met de camper wat lastiger; de natuur is veel ruiger en je kunt natuurlijk niet zomaar over het water of een rots op rijden. De wegen zijn echter meestal niet druk en in de avond kun je immens genieten van een mooie zonsondergang in alle stilte.
Een prachtplek om te overnachten bij het Jotunheimen Nationaal Park Esmee en Michel ontdekken de sneeuw
Met de camper door Noorwegen – campings en servicepunten
Naast wildkamperen kun je in Noorwegen natuurlijk ook gewoon met je camper op een camper of een camperplaats gaan staan, Wij hebben zelf in Noorwegen geen gebruik van camperplaatsen gemaakt. De betaalde camperplaatsen kostten algauw rond de 20 euro. Dan betaal ik liever een beetje meer voor een camping met mooiere faciliteiten (een een speeltuin voor de kids). Wat wij opvallend vonden aan campings in Noorwegen, is dat het niet op iedere camping mogelijk is om je grijs water af te voeren en toiletcasette te legen. Wat je daarentegen in Noorwegen wel weer hebt zijn gratis punten ergens langs de weg waar je dit wel kunt doen. Wij vonden deze punten via de Park4Night app. Je kunt ze ook op deze site vinden (dergelijke servicepunten heten tømmestasjoner), maar dit helaas alleen in het Noors.
Wat ons verder opviel aan de campings in Noowegen die wij bezochten, is dat je meestal apart moet betalen voor douchen. In Spanje en Portugal hoefde dit eigenlijk nooit. De wasmachine is meestal rond de 3 euro, wat niet duur is, maar ze hebben meestal simpele, kleine wasmachines waar niet zoveel was in past. Een droger is er op veel campings niet, wat best lastig is, aangezien de zon ook lang niet altijd schijnt. Soms heb je wel een ruimte waar je je was kunt ophangen. Wij kwamen meestal rond de 30 euro per nacht uit, inclusief de wasmachine en douchen, exclusief elektriciteit (wat wij niet nodig hebben).
Kosten camperreis Noorwegen
Het grootste (enige?) minpunt aan een reis door Noorwegen… de kosten! Ik kan er lang of kort over zijn, maar Noorwegen is gewoon hartstikke duur. Overnachten kan gratis, dus dat scheelt. Voor een camping kom je gemiddeld minimaal op 30 euro per nacht uit, zoals ik hierboven schreef. Op moment van schrijven is de dieselprijs in Noorwegen ongeveer 20 cent per liter duurder dan in Nederland. De benzineprijs is overigens vergelijkbaar met die in Nederland. Maar wat Noorwegen vooral zo duur maakt zijn de supermarkten. Heb je een kwart boodschappenkarretje gevuld dan ben je al gauw over de 100 euro kwijt. Vlees is ontzettend duur, denk aan 7 euro voor een pakje gehakt of 9 euro voor wat kipfilet. Maar ook groente en fruit, en brood, nou eigenlijk alles is écht veel duurder dan in Nederland. Zo hadden we laatst zin in wat koekjes, maar er was bijna geen pak koekjes te vinden dat goedkoper was dan 4 euro. Voor een blok kaas betaal je zo’n 14 euro en ik kocht een fles simpele aanmaaklimonade voor 4,50. Alcohol begin ik maar niet eens over… Het tikt gewoon echt heel hard aan en we waren minstens twee keer zoveel geld kwijt aan boodschappen dan in Nederland , en dan kocht ik alleen maar van alles het goedkoopste dat er was (en niet het lekkerste). Uit eten zijn we niet geweest, dat is al helemaal een aanslag op je portemonnee.
De veerpontjes over de fjorden vielen wel mee. We waren steeds tussen de 10-15 euro kwijt met onze camper met 2 kids achterin (volgens mij waren de kids meestal nog gratis omdat ze nog onder de 4 jaar waren). Af en toe kom je een tolweg tegen (waar je meestal niet per sé overheen hoeft), daar betaalde je 5 tot 10 euro voor. Entreeprijzen zijn over het algemeen wel aan de forse kant.
Al met vonden wij de kosten dusdanig hoog om niet al te lang in Noorwegen te blijven plakken, ook al was het verder een fantastisch land om te vertoefen. Ik had Noorwegen echter echt voor geen goud willen missen, dus voor een overzienbare periode vond ik het de hoge kosten meer dan waard.
leather handbags
Met de camper door Noorwegen