Dit keer een blog voor de techneuten onder ons… De vorige delen gingen met name over het bouwen van de zichtbare delen van de camper. Zo kon je in part III bijvoorbeeld lezen hoe wij de meubels voor onze camper hebben gemaakt. Het ombouwen van de bus tot camper beperkt zich echter niet tot wat je ziet. Denk hierbij aan het aanleggen van de elektra in de camper en de keuring van de RDW. Aangezien deze zaken meer Michels pakkie aan zijn geweest* is de rest van deze blog van zijn hand.
*Nou ja, eigenlijk was het hele ombouwen van de bus meer Michels pakkie aan, maar hoe hij de meubels heeft gebouwd en de camper heeft geïsoleerd kan ik nog wel reproduceren… De elektra waag ik me maar niet aan 😉
Elektra camper aanleggen
We hadden in de eerste week al het zonnepaneel op het dak gemonteerd en de accu stond ook al een tijdje in de dinette. Nu was het tijd om alles aan te gaan sluiten. Omdat wij regelmatig meerdere dagen vrij willen staan was het belangrijk om zelfvoorzienend te zijn in de elektriciteit. Maar hoe groot moet de accu dan zijn en hoeveel capaciteit zonnepaneel heb je dan nodig?
Om hier achter te komen hebben we een lijst van verbruikers gemaakt en gekeken naar hoeveel dagen we aaneengesloten vrij willen kunnen staan.
Dit zijn onze verbruikers:
-LED strips;
-koelkast;
-ventilator;
-Wallas XC Duo (diesel kookunit en verwarming);
-USB lader tbv telefoons;
-12V/19V converter tbv laptops;
-dompelpomp.

Inschatting energieverbruik
We zijn ervan uitgegaan dat we ongeveer 3 à 4 dagen aaneengesloten vrij willen kunnen staan. Dus aantal Ampere-uur (Ah) per verbruiker vermenigvuldigen met het aantal uren dat de verbruiker per dag aan staat en dat vermenigvuldigen met het aantal dagen en dan alle verbruikers bij elkaar optellen levert een aardige inschatting van je energieverbruik. Je zonnepaneel hoeft dit niet te kunnen leveren; je accu mag na die paar dagen immers leeg zijn. Tenminste, 50% ongeveer praten we dan over, want je accu te diep ontladen gaat ie hard van achteruit. Je moet dus een balans vinden tussen een accu waar je het op een bewolkte dag ook mee redt en een zonnepaneel die zorgt dat je accu elke dag redelijk bij-laadt.
Nu zijn er natuurlijk een hoop variabelen, want je verbruik is al een ruwe schatting, maar zomer of winter en een zonnige of schaduwplek maakt allemaal veel uit. Wij zijn voor nu op een 145Ah AGM accu uitgekomen met een 130W zonnepaneel. Mocht dit niet voldoende zijn, dan is er nog ruimte op het dak om extra panelen bij te plaatsen.
Scheidingsrelais
Naast opladen via het zonnepaneel laadt de accu ook op tijdens het rijden. Hiervoor is de huishoudaccu doorverbonden met de voertuigaccu middels een scheidingsrelais. Het scheidingsrelais zorgt ervoor dat de accu’s alleen tijdens het rijden aan elkaar gekoppeld zijn. Zo trek je nooit je startaccu leeg als je lang stilstaat. Houd er overigens wel rekening mee dat met nieuwere bussen niet elk relais geschikt is. De moderne bussen hebben Euro5 en Euro6 motoren en slim motormanagement met regeneratief remmen. In die gevallen werken de simpele relais niet.
Walaansluiting
Middels een verdeelrail en een zekeringenkastje zijn alle verbruikers op de accu aangesloten. Ook zit er nog een Victron Energy Accumonitor op, zodat we de boel in de gaten kunnen houden. En naast de 12V installatie hebben we nog een 230V walaansluiting. Dit is simpel een CEE stekkerdoos om op de camping in te kunnen pluggen die middels een groepenkast (1 groep, soort miniatuur-meterkast zoals thuis :)) 2 stopcontacten van voeding voorziet.
Momenteel zijn de 12V en 230V nog van elkaar gescheiden, maar we kunnen in de toekomst eventueel uitbreiden, zodat de 230V op de camping de accu ook oplaadt, of nog een omvormer plaatsen om via de 12V ook de 230V te genereren. Vooralsnog zien we hier geen noodzaak voor en houden we ’t simpel.
Camper RDW keuren
Om de bus van grijs kenteken naar kampeerauto te krijgen, moet de bus gekeurd worden door de RDW. Ook hadden we zelf een gordelbok ingebouwd (zie part III) en moest het aantal zitplaatsen op kenteken dus verhoogd worden naar 4. Volgens Camperfixx, de leverancier van de dinette met gordelbok, konden we het certificaat meenemen naar de RDW en moest alles dan goed komen.
Eenmaal bij de RDW was helaas het eerste wat ze zeiden dat ze dit niet mochten. Dit deed een andere afdeling (de VRT) en die moest dan thuis langskomen (oftewel daar hangt een prijskaartje aan). We gingen dus weg bij het keuringsstation met een kampeerauto met 2 zitplaatsen op kenteken in plaats van 4 (teleurstelling). We konden nu al wel de BPM aangifte doen en na ontvangst van het nieuwe kenteken ook de aanvraag voor het kwart tarief voor de wegenbelasting. En uiteraard gelijk een aanvraag gaan doen voor een keuring van de gordelbok.
Gelukkig had de VRT na 3 weken plek en kwam er iemand langs. Het was een simpele keuring: even kijken of de papieren bij de gordelbok in orde waren en of ie met een paar solide bouten vast zat. Opvallend was dat deze keurmeester wist te vertellen dat dit al de 3e keer was dat iemand die de dinette via Camperfixx had aangeschaft niet goed voorgelicht was over hoe de bok goedgekeurd te krijgen en de bijkomende kosten (ca. 400 euro!!). Slechte voorlichting dus van Camperfixx!
Eerste ervaringen met de zelfbouw camperbus
Inmiddels als ik dit schrijf zijn we al een paar weken onderweg en zitten we in Spanje (zie blog eerste week). We hebben nu wat ervaring opgedaan en zijn over het algemeen best tevreden met de bus. We hebben nog een paar dingen die we af moeten maken en een paar modificaties die we uit willen voeren om langer vrij te kunnen staan (want dat is echt geweldig). Deze modificaties verwachten we in mei, als we in Nederland zijn, uit te voeren, dus dan hierover meer…
Update: de blog over de modificaties staat nu online 🙂
Jammer van die gordelbok en bijkomende keuringkosten.
Ik kocht een gordelbok voor 750-800 euro, met certificaat. Daarop plaatste ik het originele duobankje van de cabine, dat ik over had na plaatsen van een draaibare bijrijdersstoel .
Zo’n bankje biedt meer comfort dan een houten plaat met kussens. (Het buizenframe onder die bank werd grotendeels verwijderd, veiligheid moet komen van de gordelbevestiging van de gordelbok)
Leo,
Krijg je dan de twee extra zitplaatsen goedgekeurd?
Camperfixx is stellig dat de dinette vereist is voor de goedgekeurde zitplaatsen (icm de gordelbok..)
Hoi Niels,
De dinette is gewoon 12mm berkenmultiplex met bekleding erop. De gordelbok komt met een certificaat. Dat is dan ook waar de keurmeester naar kijkt. Je kunt dus prima de gordelbok los kopen (bij Reimo bijvoorbeeld) en dan zelf iets moois erom bouwen. Als ik ’t nog een keer zou doen, dan zou ik voor die optie gaan. Inmiddels bij een andere camper al een mooie variant gezien.
Beste Leo,
ik kwam je opmerking over de gordelbok tegen op deze site en ben benieuwd of je die originele bijzittersbank hebt kunnen hergebruiken. Wij staan op het punt ook voor een dergelijke oplossing te kiezen.
ben benieuwd naar je ervaring.
Groet
Gijs
Hallo Michel en Christine, Esmee en Noelle,
Wat een mooi avontuur!
Wij willen volgend jaar beginnen met het reizen met onze nieuwe bus en staan aan het begin van de ombouw (peugeot Boxer L2H2). Vooralsnog niet onbepaalde tijd reizen omdat we nog werk hebben, maar wel langere periodes weg.
We hebben al veel informatie bij elkaar gezocht en jullie blog is heel fijn om te lezen en we halen er veel informatie uit.
We zijn nu vooral op zoek naar de informatie over de zitplaatsen op kenteken krijgen. Zelf twijfelen we over een M1 rails vloer met verwijderbare stoelen (3 stuks) zodat de bus flexibel in te delen is. Dat hebben we nu ook in onze oude renault master (oude rolstoelbus). Ik ben nogal van het verbouwen in huis en vervoeren van motoren met de bus, dus een volledig beschikbare laadvloer vind ik ook handig.
Maar die vloer met stoelen is enorm kostbaar. Daarom zochten we naar een andere optie en de VSR gordelbok is dan een van die opties. Zodoende kwam ik op jullie blok waar dus veel meer nuttige info op staat!
Ik ben nog even benieuwd of je een goede beschrijving van de bevestiging hebt kunnen maken naar aanleiding van je contact met camperfixx? Is de bok meteen door de RDW die thuis langs kwam goedgekeurd?
Het voordeel van deze bok is volgens mi j dat hij redelijk licht is en dat hij al op hoogte staat tegenover de bestuurdersstoel?
Veel plezier met het reizen! Misschien komen we jullie wel eens tegen. Zou leuk voor de meiden zijn (die van ons nu 7 en bijna 2)
Leuke site! Goed om inspiratie op te doen voor het ombouwen van een lege bus tot camper…
Ik heb nog een praktische vraag over het plaatsen van een gordelbok. Heeft een van jullie wellicht een certificaat hiervan in PDF formaat die door de RDW goedgekeurd wordt?? En zou je bereid zijn om deze naar mij te mailen?