• Menu
  • Skip to right header navigation
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Before Header

  • Facebook
  • Instagram
  • Over ons
  • Contact
  • Zoeken

Met de kids op reis.nl

Over onze reis door Europa met een dreumes en een peuter in een zelfgebouwde camperbus

  • Reisvoorbereiding
  • De camper
  • Digital Nomad
  • Reizen met kinderen
  • Bestemmingen
    • Noorwegen
  • Onze belevenissen
  • Reisvoorbereiding
  • De camper
  • Digital Nomad
  • Reizen met kinderen
  • Bestemmingen
    • Noorwegen
  • Onze belevenissen
elektra camper

Bus ombouwen tot camper – part IV

23 maart 2019 //  by Christine//  6 Reacties

Dit keer een blog voor de techneuten onder ons… De vorige delen gingen met name over het bouwen van de zichtbare delen van de camper. Zo kon je in part III bijvoorbeeld lezen hoe wij de meubels voor onze camper hebben gemaakt. Het ombouwen van de bus tot camper beperkt zich echter niet tot wat je ziet. Denk hierbij aan het aanleggen van de elektra in de camper en de keuring van de RDW. Aangezien deze zaken meer Michels pakkie aan zijn geweest* is de rest van deze blog van zijn hand.

*Nou ja, eigenlijk was het hele ombouwen van de bus meer Michels pakkie aan, maar hoe hij de meubels heeft gebouwd en de camper heeft geïsoleerd kan ik nog wel reproduceren… De elektra waag ik me maar niet aan 😉

Elektra camper aanleggen

We hadden in de eerste week al het zonnepaneel op het dak gemonteerd en de accu stond ook al een tijdje in de dinette. Nu was het tijd om alles aan te gaan sluiten. Omdat wij regelmatig meerdere dagen vrij willen staan was het belangrijk om zelfvoorzienend te zijn in de elektriciteit. Maar hoe groot moet de accu dan zijn en hoeveel capaciteit zonnepaneel heb je dan nodig?

Om hier achter te komen hebben we een lijst van verbruikers gemaakt en gekeken naar hoeveel dagen we aaneengesloten vrij willen kunnen staan.

Dit zijn onze verbruikers:
-LED strips;
-koelkast;
-ventilator;
-Wallas XC Duo (diesel kookunit en verwarming);
-USB lader tbv telefoons;
-12V/19V converter tbv laptops;
-dompelpomp.

elektrisch schema camper
Elektrisch schema van de camper

Inschatting energieverbruik

We zijn ervan uitgegaan dat we ongeveer 3 à 4 dagen aaneengesloten vrij willen kunnen staan. Dus aantal Ampere-uur (Ah) per verbruiker vermenigvuldigen met het aantal uren dat de verbruiker per dag aan staat en dat vermenigvuldigen met het aantal dagen en dan alle verbruikers bij elkaar optellen levert een aardige inschatting van je energieverbruik. Je zonnepaneel hoeft dit niet te kunnen leveren; je accu mag na die paar dagen immers leeg zijn. Tenminste, 50% ongeveer praten we dan over, want je accu te diep ontladen gaat ie hard van achteruit. Je moet dus een balans vinden tussen een accu waar je het op een bewolkte dag ook mee redt en een zonnepaneel die zorgt dat je accu elke dag redelijk bij-laadt.

Nu zijn er natuurlijk een hoop variabelen, want je verbruik is al een ruwe schatting, maar zomer of winter en een zonnige of schaduwplek maakt allemaal veel uit. Wij zijn voor nu op een 145Ah AGM accu uitgekomen met een 130W zonnepaneel. Mocht dit niet voldoende zijn, dan is er nog ruimte op het dak om extra panelen bij te plaatsen.

Scheidingsrelais

Naast opladen via het zonnepaneel laadt de accu ook op tijdens het rijden. Hiervoor is de huishoudaccu doorverbonden met de voertuigaccu middels een scheidingsrelais. Het scheidingsrelais zorgt ervoor dat de accu’s alleen tijdens het rijden aan elkaar gekoppeld zijn. Zo trek je nooit je startaccu leeg als je lang stilstaat. Houd er overigens wel rekening mee dat met nieuwere bussen niet elk relais geschikt is. De moderne bussen hebben Euro5 en Euro6 motoren en slim motormanagement met regeneratief remmen. In die gevallen werken de simpele relais niet.

Walaansluiting

Middels een verdeelrail en een zekeringenkastje zijn alle verbruikers op de accu aangesloten. Ook zit er nog een Victron Energy Accumonitor op, zodat we de boel in de gaten kunnen houden. En naast de 12V installatie hebben we nog een 230V walaansluiting. Dit is simpel een CEE stekkerdoos om op de camping in te kunnen pluggen die middels een groepenkast (1 groep, soort miniatuur-meterkast zoals thuis :)) 2 stopcontacten van voeding voorziet.

Momenteel zijn de 12V en 230V nog van elkaar gescheiden, maar we kunnen in de toekomst eventueel uitbreiden, zodat de 230V op de camping de accu ook oplaadt, of nog een omvormer plaatsen om via de 12V ook de 230V te genereren. Vooralsnog zien we hier geen noodzaak voor en houden we ’t simpel.

Camper RDW keuren

Om de bus van grijs kenteken naar kampeerauto te krijgen, moet de bus gekeurd worden door de RDW. Ook hadden we zelf een gordelbok ingebouwd (zie part III) en moest het aantal zitplaatsen op kenteken dus verhoogd worden naar 4. Volgens Camperfixx, de leverancier van de dinette met gordelbok, konden we het certificaat meenemen naar de RDW en moest alles dan goed komen.

Eenmaal bij de RDW was helaas het eerste wat ze zeiden dat ze dit niet mochten. Dit deed een andere afdeling (de VRT) en die moest dan thuis langskomen (oftewel daar hangt een prijskaartje aan). We gingen dus weg bij het keuringsstation met een kampeerauto met 2 zitplaatsen op kenteken in plaats van 4 (teleurstelling). We konden nu al wel de BPM aangifte doen en na ontvangst van het nieuwe kenteken ook de aanvraag voor het kwart tarief voor de wegenbelasting. En uiteraard gelijk een aanvraag gaan doen voor een keuring van de gordelbok.

Gelukkig had de VRT na 3 weken plek en kwam er iemand langs. Het was een simpele keuring: even kijken of de papieren bij de gordelbok in orde waren en of ie met een paar solide bouten vast zat. Opvallend was dat deze keurmeester wist te vertellen dat dit al de 3e keer was dat iemand die de dinette via Camperfixx had aangeschaft niet goed voorgelicht was over hoe de bok goedgekeurd te krijgen en de bijkomende kosten (ca. 400 euro!!). Slechte voorlichting dus van Camperfixx!

Eerste ervaringen met de zelfbouw camperbus

Inmiddels als ik dit schrijf zijn we al een paar weken onderweg en zitten we in Spanje (zie blog eerste week). We hebben nu wat ervaring opgedaan en zijn over het algemeen best tevreden met de bus. We hebben nog een paar dingen die we af moeten maken en een paar modificaties die we uit willen voeren om langer vrij te kunnen staan (want dat is echt geweldig). Deze modificaties verwachten we in mei, als we in Nederland zijn, uit te voeren, dus dan hierover meer…

Update: de blog over de modificaties staat nu online 🙂

Categorie: De camper

Vorig bericht: « Een week onderweg!
Volgend bericht: 3.000 reiskilometers in 2.000 woorden »

Lees Interacties

Reacties

  1. Pelckmans Leo

    13 juli 2019 om 13:39

    Jammer van die gordelbok en bijkomende keuringkosten.
    Ik kocht een gordelbok voor 750-800 euro, met certificaat. Daarop plaatste ik het originele duobankje van de cabine, dat ik over had na plaatsen van een draaibare bijrijdersstoel .
    Zo’n bankje biedt meer comfort dan een houten plaat met kussens. (Het buizenframe onder die bank werd grotendeels verwijderd, veiligheid moet komen van de gordelbevestiging van de gordelbok)

    Beantwoorden
    • Niels

      8 oktober 2019 om 21:29

      Leo,
      Krijg je dan de twee extra zitplaatsen goedgekeurd?
      Camperfixx is stellig dat de dinette vereist is voor de goedgekeurde zitplaatsen (icm de gordelbok..)

      Beantwoorden
      • Michel

        8 oktober 2019 om 21:36

        Hoi Niels,
        De dinette is gewoon 12mm berkenmultiplex met bekleding erop. De gordelbok komt met een certificaat. Dat is dan ook waar de keurmeester naar kijkt. Je kunt dus prima de gordelbok los kopen (bij Reimo bijvoorbeeld) en dan zelf iets moois erom bouwen. Als ik ’t nog een keer zou doen, dan zou ik voor die optie gaan. Inmiddels bij een andere camper al een mooie variant gezien.

        Beantwoorden
    • Gijs Remmelts

      17 augustus 2021 om 14:01

      Beste Leo,
      ik kwam je opmerking over de gordelbok tegen op deze site en ben benieuwd of je die originele bijzittersbank hebt kunnen hergebruiken. Wij staan op het punt ook voor een dergelijke oplossing te kiezen.
      ben benieuwd naar je ervaring.
      Groet
      Gijs

      Beantwoorden
  2. Dennis

    22 november 2019 om 15:02

    Hallo Michel en Christine, Esmee en Noelle,
    Wat een mooi avontuur!
    Wij willen volgend jaar beginnen met het reizen met onze nieuwe bus en staan aan het begin van de ombouw (peugeot Boxer L2H2). Vooralsnog niet onbepaalde tijd reizen omdat we nog werk hebben, maar wel langere periodes weg.
    We hebben al veel informatie bij elkaar gezocht en jullie blog is heel fijn om te lezen en we halen er veel informatie uit.
    We zijn nu vooral op zoek naar de informatie over de zitplaatsen op kenteken krijgen. Zelf twijfelen we over een M1 rails vloer met verwijderbare stoelen (3 stuks) zodat de bus flexibel in te delen is. Dat hebben we nu ook in onze oude renault master (oude rolstoelbus). Ik ben nogal van het verbouwen in huis en vervoeren van motoren met de bus, dus een volledig beschikbare laadvloer vind ik ook handig.
    Maar die vloer met stoelen is enorm kostbaar. Daarom zochten we naar een andere optie en de VSR gordelbok is dan een van die opties. Zodoende kwam ik op jullie blok waar dus veel meer nuttige info op staat!
    Ik ben nog even benieuwd of je een goede beschrijving van de bevestiging hebt kunnen maken naar aanleiding van je contact met camperfixx? Is de bok meteen door de RDW die thuis langs kwam goedgekeurd?
    Het voordeel van deze bok is volgens mi j dat hij redelijk licht is en dat hij al op hoogte staat tegenover de bestuurdersstoel?
    Veel plezier met het reizen! Misschien komen we jullie wel eens tegen. Zou leuk voor de meiden zijn (die van ons nu 7 en bijna 2)

    Beantwoorden
  3. Tim Aarts

    7 januari 2020 om 16:00

    Leuke site! Goed om inspiratie op te doen voor het ombouwen van een lege bus tot camper…
    Ik heb nog een praktische vraag over het plaatsen van een gordelbok. Heeft een van jullie wellicht een certificaat hiervan in PDF formaat die door de RDW goedgekeurd wordt?? En zou je bereid zijn om deze naar mij te mailen?

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Welkom!

Wij zijn Michel, Christine, Esmee en Noëlle en wij reizen voor onbepaalde tijd met een camper door Europa. Overdag met zijn viertjes op avontuur en in de avond aan het werk als (startende) digital nomads.

Volg ons ook via

  • Facebook
  • Instagram

Meest gelezen

  • Bus ombouwen tot camper – part I
  • Bus ombouwen tot camper – part IV
  • Bus ombouwen tot camper – part II
  • Bus ombouwen tot camper – part III
  • Upgrades voor de camper
  • Een bus ombouwen tot camper. Welke bus kies je?

metdekidsopreis

metdekidsopreis
Op de grens tussen Frankrijk en Spanje hadden we e Op de grens tussen Frankrijk en Spanje hadden we een prachtig plekje tussen de wilde paarden. Zie je de camper staan?
De was doen bij de wasserette, super interessant 😄
#vanlife #vanlifewithkids #camperlife #reizenmetkinderen
Inmiddels zijn we alweer meer dan een maand onderw Inmiddels zijn we alweer meer dan een maand onderweg! We dachten rustig aan door Frankrijk te rijden, maar het weer was toch best fris en nat. Dus we reden elke dag een uur tot anderhalf uur. Toen we eenmaal bij Bordeaux aankwamen knapte het weer eindelijk op! Deze foto's zijn van het eerste stuk door Frankrijk. 
We sliepen voornamelijk op parkeerplaatsjes en op boerderijen. Echte mooie plekjes in de natuur waren nog wat lastig te vinden, omdat we ook een beetje snel zuidwaarts wilden door het weer en niet te veel van de route wilden afwijken. Na een maandje Nederland en de luxe van een huis is het altijd weer even wennen in de bus, maar hadden we ook wel heel veel zin om weer op pad te gaan!
Inmiddels hebben we alweer regen, zon, wind, een gezellige meeting, een verjaardag, Noord Spanje en Portugal meegemaakt en zitten we nu alweer helemaal in Zuid Spanje!
And then we were back in the Netherlands again... And then we were back in the Netherlands again... We took a road into to woods that turned out to be not such a good idea. It became too small and there was no way we could make a turn. So we had to go all the way backwards, uphill on a not so well maintained road for like 500 meters or so. The van didn't think it was funny and we started to smell something that was not a good sign. We reached the top of the hill luckily, but the van kept smelling for hours after that. The next day the van showed some issues while driving, so we decided to go back to the Netherlands and have it repaired. We wanted to visit family and friends before going to Spain and Portugal for the winter anyway, so  we did that a bit earlier than planned.
The van is repaired in the meantime and we are enjoying our time here. Next week we're planning on heading south to follow the sun.
#vanlife #vanlifewithkids #digitalnomad
We've been doing so many nice things the past two We've been doing so many nice things the past two weeks in Belgium, Germany and Luxemburg. You don't have to be far from home to have a great time.
We really enjoyed Dinosaur Park Teufelsschlucht in Ernzen. And afterwards we could stay at the parking lot and spend the night there. How easy is that!
#vanlife #vanlifewithkids #dinosaurs #homeiswhereyouparkit
Escher Animal park in Luxembourg. There's no entra Escher Animal park in Luxembourg. There's no entrance fee and even the bags with food for feeding the animals are free. The kids totally loved it, so we went two days in a row.
#vanlife #vanlifewithkids #escherdéierepark #luxembourg #luxembourgwithkids
We further explored Belgium and Luxembourg. In Bel We further explored Belgium and Luxembourg. In Belgium we spent most of the nights on free camper parkingspots. Luckily we managed to find spots surrounded with grass were we had enough space to safely play with the kids, such as this place in Saint-Hubert. Although we prefer being more in nature, it was quite nice after all. In Luxembourg we found the first spot in the woods. We made a nice walk there. Esmee gets better and better on our hikes, she walks like 4 km easily now (if she's motivated enough, and that's not always the case 😂). #vanlife #vanlifewithkids #roadtripeurope #belgium #roadtripwithkids #camperwithkids  #campernomads
We visited the aquarium in Luik (Liège). It wasn' We visited the aquarium in Luik (Liège). It wasn't very big, but watching fish and sharks is always a succes. Luckily we found a parking spot nearby without getting lost. We usually don't like much to drive through Luik.
In the afternoon we found a parking at the Blégny-Mine where it's allowed to spend the night for free. This was a surprisingly nice place again, because there was a lot to see and do, all for free! Visiting the mine itself isn't free, but we weren't planning on doing that. The kids probably wouldn't like that. But outside there were several playgrounds, a walk, an animal park, an old train and other old material to see. Also there was a café. Very easy to spend the day with kids there! Thank you Blégny-Mine!
#vanlife #vanlifewithkids #belgium #belgiumwithkids #camperlifestyle #camperlife #roadtripeurope #aquariumluik #luik #blegnymine
We started this trip in the Netherlands and Belgiu We started this trip in the Netherlands and Belgium. We met two other families and spent a couple of days with them. We collected onions from the field after the farmers were ready harvesting. For the kids this was an amazing adventure, they don't need much to be happy. We made some pretty walks in Bergen op Zoom in the Netherlands and Kalmthoutse Heide in Belgium and spent a night on an ecological farm, where we could stay for free after having a lovely meal there.
A good a relaxed start of the trip!
#vanlife #vanlifewithkids #roadtripeurope
Meer foto\'s... Volg ons op Instagram

Footer

Updates in je mailbox ontvangen?

Nieuwste artikelen

Met de camper door Noorwegen

Met de camper door Noorwegen

Van Portugal naar Nederland

Van Portugal naar Nederland

Upgrades voor de camper

Upgrades voor de camper

Site Footer

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Over ons
  • Contact
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer
  • Sitemap

Copyright © 2023 Met de kids op reis.nl · Alle rechten voorbehouden · Technische support door WP Extensio