De vorige delen gemist? In part I kun je lezen hoe wij de ramen, het zonnepaneel en de luifel hebben geïnstalleerd. Part II gaat over het isoleren, het plaatsen van de dinette en de kosten voor het ombouwen van de bus tot camper. Deze blog gaat over de bedden, de kasten en het keukenblok van de camper.
De indeling van de camper

De bedden
We kozen in eerste instantie voor een Ducato, omdat deze breed genoeg is om een dwarsbed te plaatsen. Dit bespaart veel ruimte ten opzichte van een lengtebed. Toen we de bus eenmaal hadden vonden we dat echter toch wat aan de krappe kant; Michel zou dan nooit languit kunnen liggen. Voor een camper waar je een paar weken per jaar mee op stap gaat zou dat geen probleem zijn, maar aangezien wij er de meeste tijd van het jaar erin gaan doorbrengen vonden we goed kunnen slapen wel een vereiste.

Om toch ruimte te besparen hebben we mijn bed (aangezien ik maar 1.60 m lang ben) iets korter gemaakt dan die van Michel. Hierdoor moesten we wel een matras op maat laten maken. We zijn hiervoor bij Seminautic in Eindhoven geweest. We werden hier goed geholpen en de kinderen konden lekker spelen terwijl wij matrassen konden testen. Vervolgens werd het matras binnen een uur op maat gemaakt (ondertussen konden we even naar de IKEA :-)). We kregen er ook nog gratis een hoeslaken op maat bij. We gingen eigenlijk alleen voor het matras, maar de kussens lagen zo ontzettend lekker en waren mooi klein van formaat, dus we konden het niet laten om deze er ook bij te nemen.
De kindjes slapen boven ons. Esmee heeft een bedje van 140 x 60 cm en Noëlle’s bedje is 120 x 60 cm. Achter Esmee’s bedje is nog wat bergruimte (altijd handig) en daarmee komt het tegelijkertijd zover naar voren zodat het aan de voorkant op de hoge kast aansluit. Noëlle’s bedje en de kast tussen de twee kinderbedjes zijn juist zover mogelijk naar achteren geplaatst, zodat er een open ruimte boven ons bed wordt gecreëerd. De tussenkast hebben we in twee delen verdeeld; één helft is bereikbaar van binnenuit en de andere helft van buiten.
Kasten en dinette

Ons bed is 160 breed, waardoor we ernaast nog ruimte hebben voor een schuifdeurkast. Onder het bed is er een en al bergruimte. En ruimte voor de porta potti. In de hoge kast hebben we plek voor o.a. onze kleding. Onderin deze kast is de koelkast geplaatst. Dan volgt de dinette; dat is een bankje met goedgekeurde zitplaatsen voor de kinderen. Er passen net twee kinderstoelen naast elkaar op. Hij is precies voor het zijraam geplaatst zodat de kids mooi naar buiten kunnen kijken tijdens het rijden. Als we stilstaan kunnen we een tafel plaatsen en de voorstoelen draaien, zodat we met z’n vieren aan tafel kunnen zitten. En boven de dinette en de tafel hebben we ook nog kastjes.

De keuken
Aan de andere kant zit het keukenblok met een wasbak, een kookunit en bovenkastjes. De jerrycans voor schoon en vuil water hebben we ook in de bus staan. Wellicht dat we de tank voor het vuile water later nog onder de bus plaatsen, zodat deze binnen geen ruimte meer in beslag neemt (en Michel was niet helemaal tevreden met de afvoer zoals het nu is geplaatst).

Koken op diesel – Wallas XC Duo
Wij hebben gekozen om te gaan koken op diesel in plaats van op gas. We hebben een Wallas XC Duo laten installeren. Deze wordt aangesloten op de dieseltank van de bus, dus we hoeven nooit op zoek naar brandstof om te gaan koken. Het scheelt ook weer bergruimte, omdat je geen gasflessen mee hoeft te nemen. En het is super veilig, omdat je geen open vlam hebt. Het mooie van dit toestel is dat het tevens fungeert als verwarming. Om te koken doe je de klep omhoog en heb je een soort keramische kookplaat met twee pitten. Met de klep omlaag is het een kachel.
We zijn zelf erg benieuwd hoe de Wallas gaat bevallen. Hij heeft een aardig prijskaartje en er waren niet enorm veel reviews over te vinden. De meeste mensen vinden hem waarschijnlijk te duur. En hij heeft wat opstarttijd nodig, dus even snel water opwarmen voor een kopje koffie is wat lastig. Ons idee is dat we gaan onthaasten, dus wij vonden dat laatste geen nadeel. Wij vonden het een erg mooi toestel met veel voordelen, dus ondanks de prijs zijn we er gewoon voor gegaan.

De laatste loodjes
Wat moet er nu nog gebeuren? Michel is nu druk bezig met de elektra. Er werkt al wel het één en ander, maar nu alleen nog via het zonnepaneel en nog niet via de voertuigaccu. Ook moet de bus nog worden goedgekeurd als camper en moeten de extra zitplaatsen nog worden geregistreerd. Dan zijn er nog een paar afwerkdingetjes, maar deze stellen we uit tot het voorjaar. Eerst zo snel mogelijk de bus gaan testen en dan op naar Spanje!
Update: In part IV lees je meer over het aanleggen van de elektra in de camper en de keuring tot camper bij de RDW.
Super leuk om te lezen wat er allemaal moet gebeuren voordat je gas kunt geven richting Spanje! Fijn dat het de goede kant op gaat! Succes nog met de laatste loodjes en ahí vamos! Groet, Ingrid
Wat tof om te lezen dat jullie het helemaal zelf gemaakt hebben! Wij zijn ook net begonnen, maar vragen ons af hoe hoog jullie de bedden hebben gemaakt, althans hoeveel ruimte er is boven jullie hoofd en dat van de kinderen? Verder zijn er zoveel dingen waar je over na moet denken! Hebben jullie ook warm water?
Groetjes Maaike
Leuk dat jullie ook een bus aan het ombouwen zijn! Ook een Ducato? Wij hebben zo’n 60 cm boven ons bed (van de bovenkant van het matras tot de onderkant van de kinderbedjes) en ook 60 cm boven de bedjes van de kids tot aan het plafond. Onder ons bed zit dan bergruimte. Onze kinderen kunnen nog in de bedden rechtop zitten, wijzelf kunnen dat niet. Dat is best iritant soms. Het scheelt dat de kinderbedden niet de hele lengte van ons bed in beslag nemen, dus we hebben nog wel een klein stukje waar we wel rechtop kunnen zitten.
Mochten we ooit nog een bus gaan ombouwen dan overwegen we om toch een dwarsbed te maken en de kinderbedjes eronder te plaatsen, op de grond tussen de wielkasten. Dan heb je meer ruimte boven je eigen bed, wat toch wel fijn is. En kun je de ruimte voor en achter de wielkasten eventueel nog gebruiken voor watertank en accu. En dat geeft dan weer de mogelijkheid om achterin bovenkastjes te bouwen. Iemand anders die ik laatst sprak was aan het overwegen om de kinderbedden wel boven hun eigen bed te doen, maar deze opklapbaar te maken.
Wij hebben geen warm water. We koken gewoon een pannetje water wanneer we warm water nodig hebben.
Herkenbaar hoor, al die dingen waar je over moet nadenken. Heel erg leuk, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer…
Als je nog meer vragen hebt horen we het wel!
Wij overwegen een overstap van koken op gas naar koken op diesel en daar zijn idd niet veel reviews over te vinden. Wij zijn dus benieuwd naar jullie ervaringen met de Wallas XC Duo. Bijvoorbeeld: wat is de opstarttijd, ruik je een dieselluchtje bij het opstarten en/of koken, het dieselverbruik en verwarmd die voldoende.
Ik vind de opstarttijd wel meevallen, maar je moet natuurlijk wel iets langer wachten dan wanneer je op gas kookt. Ik zal proberen er morgen aan te denken om te timen wanneer ik een kopje thee zet. Soms ruik je een dieselluchtje bij het opstarten. Dit ruik je eigenlijk alleen buiten, dus in de camper heb je er zelf geen last van ;-). Maar het is altijd maar heel kort, echt alleen bij het opstarten en niet tijdens het koken of wanneer je hem als verwarming gebruikt. We hebben er nog nooit klachten over gehad van buren ofzo. Het dieselverbruik weet ik eigenlijk niet precies, maar we hebben niet het idee dat we nou echt vaker moeten tanken. Wij vinden het dus minimaal. Hij verwarmt een camper van ons formaat prima. We hebben er in de winter in Nederland mee gestaan toen het vroor. Als het echt goed vriest merk je wel dat de Wallas vanaf aanrechthoogte verwarmd en de warme lucht opstijgt. Dan heb je dus een beetje koude voeten als je aan tafel zit, terwijl het in de bedjes van de kids bovenin vrij warm is. Wanneer je geen kinderen bovenin hebt slapen kun je de verwarming wel wat harder zetten, misschien heb je dan geen last meer van koude voeten. Maar in ons geval wordt het dan echt veel te warm voor de kinderen in bed.
Al met al zijn we blij met de Wallas (ideaal dat je geen gas aan boord hoeft te hebben, hij doet het goed, op zich makkelijk in gebruik, mooi), maar als ik een grotere camper had zou ik denk ik toch liever voor een 3 pits gaskooktoestel kiezen. Dan kun je toch wat sneller een iets uitgebreidere maaltijd bereiden. De Wallas heeft maar twee pitten, waarvan één een warmhoudpit is. Ik breng meestal een pan met aardappels/pasta/rijst aan de kook op de gewone pit en als het kookt schuif ik hem door naar de warmhoudpit. Dan blijft hij wel doorkoken, maar iets aan de kook brengen op de warmhoudpit gaat bijna niet. Dan kun je vervolgens op de gewone pit beginnen met roerbakken, dus een simpele roerbakschotel is nog wel te doen. Maar als je aardappels, vlees en groente wilt voorschotelen ben je echt wel even aan het hannesen met de twee pitten waarvan de ene geen volwaardige kookpit is. Wij wonen natuurlijk in onze camper dus ik mis inmiddels toch een beetje meerdere pitten omdat je af en toe ook wel eens iets uitgebreider wilt koken. Als ik alleen vakanties in de camper zou houden dan zou ik de Wallas ideaal vinden.
Hallo, wat een leuke blog hebben jullie met veel praktische tips. Wij zijn gisteren begonnen met het ontmantelen van onze “nieuwe” camper. We hebben hem gekocht om hem vervolgens zelf helemaal naar onze smaak en sfeer in te richten. Het lukt vrij aardig, maar we worstelen met het bovengedeelte van het plafond cabine en de camper. Heb je toevallig een tip en/of foto`s hoe jullie de cabine/ camper gedeelte op elkaar hebben laten aansluiten?
alvast bedankt ! groet Liesbeth
Hoi, praktisch vraagje: ik zie dat jullie schuifdeurtjes in de kastjes hebben gemaakt. Wat is dat voor profiel waarin ze schuiven? Ik stel me zo voor dat het niet te makkelijk moet schuiven, niet te moeilijk en ook niet moet rammelen. Functioneert het goed?
Alvast bedankt en veel plezier met jullie reizen